Tapas is een zeer bekend tussendoortje in Spanje, maar daarnaast ook in de rest van de wereld. Tapas
wordt zowel koud als warm gereserveerd. Het aanbod van koude tapas
wordt meestal tentoongesteld in de vitrine, of op de bar. In koude
tapas zijn hoofdzakelijk olijven, ansjovies, chorizo en kaas in
verwerkt. Hiernaast is er ook nog de warme tapas verkrijgbaar, deze
wordt meestal geserveerd op speciale borden die ook zijn voorverwarmd.
Ze worden ook tentoongesteld op warme borden of uitgebreid uiteengezet
op de menukaart. De warme tapas omvat bijvoorbeeld vers gegrilde
spiesjes, ribbetjes en koteletten ofwel zeevruchten.
Bij tapas
is het gebruikelijk om een jonge wijn, cider of droge sherry te
nuttigen. Op dit moment hebben de tapas heel Spanje veroverd,
desondanks blijft het centrum van de tapas nog altijd gevestigd in Andalusië.
Tapas is zo een belangrijk deel uitgaan maken van het dagelijkse leven
van Spanjaarden dat het zelfs een middel is geworden om sociale
contacten te onderhouden.