In Spanje is het nuttigen van wijn bij elke maaltijd een ingeburgerde
traditie. Zo vormt de wijn ook een fundamenteel onderdeel van alle
regionale keukens van Spanje. Spanje geldt ook als één van de grootste
wijnproducerende landen naast Frankrijk en Italië. De kwaliteit van de
wijn is zeer hoog en is onderhevig aan strikte controle. Daarnaast
produceerd Spanje een grote hoeveelheid aan variërende wijnsoorten.
In
het verleden waren er ontzettend veel kleine zelfstandige
wijnboederijen integenstelling tot nu. Op dit moment maakt de wijnbouw
in Spanje ook een stormachtige ontwikkeling door. Doordat grote
cooperaties hun marktaandeel willen vergroten worden de kleinere
wijnboederijen en familiebodega's opgekocht. Desondanks zijn de oudere
familiebodega's in opkomst hiertegen en produceren vaak een nieuwe
generatie wijnen die verbluffend goed smaken.
Spanje is op dit
moment het grootste wijnland ter wereld, desondanks staat het qua
productie en kwaliteit op de derde plaats in de lijst van best
geproduceerde wijnen. Daarnaast hebben ook de lage omzet ervoor gezorgd
dat ze op de derde plaats staan. De lage opbrengsten zijn een gevolg
van de barre omstandigheden waaronder de druivenstokken zijn
aangeplant. In Spanje is het namelijk zeer warm en droog terwijl
wijngaarden beter vertoeven met een klimaat waar bijvoorbeeld Frankrijk
over beschikt. De meeste wijngaarden in Spanje ligggen in het noorden
en het oosten. Alleen La Mancha het grootste wijngebied ter wereld is hierop een uitzondering deze is namelijk terug te vinden ten zuiden van Madrid.